Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΟΡΟΣ ΣΟΦΚΑ

Ας ανοίξουμε λοιπόν μια συζήτηση για τον χόρο σόφκα. Ο χόρος άρχισε να παρουσιαζεται κυρίως το έτος 2008. Σύμφωνα με διάφορα άρθρα αναφέρθηκε οτι ήταν παραδοσιακός χορός της Γρίβας. Ποια είναι η γνώμη σας??

7 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο χορός Σόφκα δεν υπάρχει;Είναι παραλλαγή κάποιου άλλου χορού;Υπάρχουν πολλά χορευτικά που τον χορεύουν τον συγκεκριμένο χορό.Είναι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δικιά μου γνώμη φίλε ανώνυμε είναι ότι δεν υπήρχε ο χορός σαν χορός....Δηλαδή μπορεί να υπήρχε το άκουσμα αλλά δεν υπήρχαν βήματα πάνω στο χορό.Βγήκαν κάποιοι, όταν είδαν να τον χορεύουν άνθρωποι από τα Σκόπια, μουσικοί κυρίως και είπαν ότι είναι μακεδονικός χορός αυτός και είναι από την Γρίβα και μάλιστα έκαναν σεμινάριο χορού και το δίδαξαν αυτοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα!!Εγώ πάλι δεν ξέρω τι να πιστέψω..Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι χορευτικών που το διδάσκουν,άρα για να το κάνουν πάει να πει ότι μπορεί να είναι και σωστό αλλιώς δεν θα το δίδασκαν καθόλου.Βέβαια οι γνώμες των δασκάλων διαφέρουν,υπάρχουν και άλλοι που είναι κάθετοι ότι αυτός ο χορός δεν υπάρχει καθόλου..τι να πω..αυτοί ξέρουν καλύτερα...ελπίζω...γιατί αγαπώ τν παράδοση και αυτά που μαθαίνω τουλάχιστον θέλω να είναι και τα σωστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρέπει να έχετε και δικιά σας κρίση στο τι μαθαίνετε....η παράδοση είναι αυτή....εδώ και πολλά χρόνια έχουν ερευνηθεί όλοι οι παραδοσιακοί χοροί και δεν μπόρουμε οτι το 2007 με 2008 υπαρχούν παραδοσιακοί χοροί οι οποιοί δεν έχουν ερευνηθεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανωνυμε βαλε ονομα και θα σου εξηγησω τα παντα!!!δεν με αρεσει να μιλω με καποιον που δεν γραφει το ονομα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επειδη κανω μια εργασια στον χορο αυτο..παρακαλω οποιος ξερει κατι που να ειναι αποδεδιγμενο να μ βοηθησει... μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα κυρια Μαρια
    Παρακαλω να μου πειτε τι θελετε ακριβως να μαθετε σχετικα με την σοφκα και να δουμε αν μπορουμε να σας βοηθησουμε στη εργασια αυτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή