Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΟΡΕΥΩ "ΤΕΥΧΟΣ 14ο"

Τhorevoο 14ο τεύχος, στις απαρχές του 2011, ενός χρόνου που ευχή είναι, να φέρει σε όλους  όσα περιμένατε και δεν ήρθαν το 2010 αλλά και νέα, απρόσμενα κι κυρίως ευχάριστα.
Το τεύχος αυτό είναι η ολοκλήρωση μιας τρίχρονης πορείας αλλά και η αρχή μιας νέας εξερεύνησης για κάτι νέο και ακόμα ιδανικότερο. Φιλοξενούνται σημαντικοί “εργάτες” στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και χορού όπως την κα Φωτειάδου και τον κ. Σουλλακέλη (ΚΑΛΜΕ). Συνομιλούν με τον Μπαμπέλη και τον Καντενάσο, “μορφές” της Μυκονιάτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης. Παρουσιάζουν ιστορικά στοιχεία, ήθη, έθιμα, τραγούδια των Γκαγκαβούζηδων του Β. Έβρου.  Πιάνονται  στον Καγκελάρη των Παπαδάτων της Πρέβεζας παρέα με τον Κ. Μήτση.  Παρουσιάζουν  το μαυροφούστανο της Τεγέας αλλά και για τις ονομασίες των χορών της Κρήτης στο ενδιαφέρον άρθρο του Γ. Τσουχλαράκη.  Οι κρητικές Κοντυλιές φανερώνονται μέσα από τη ματιά του Βαγ. Βαρδάκη ενώ η Παρασκευή Λεβεντάκου αναπολεί και εύχεται μέσα από το άρθρο της και η Αγγελική Καραγεώργου δεν παύει να ενημερώνει εγκύρως για τα δρώμενα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Τέλος, το 14ο τεύχος συνοδεύει ένα DVD, το οποίο περιέχει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με ερασιτεχνικές λήψεις στις οποίες αποθανατίζονται χοροί, έθιμα και στιγμές από την καθημερινή ζωή και τη διασκέδαση των ανθρώπων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, σε διαφορετικά χωροχρονικά σημεία.   Η ιδέα για τη συλλογή των καταγραφών αυτών και η ενσωμάτωσή τους σ' ένα DVD συνδέεται άμεσα με την έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της έκδοσης του περιοδικού και την οποία θα συνεχίσουν, ευελπιστώντας σε ένα ακόμα ενδιαφέρον πόνημα της συντακτικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου