Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΤΙΔΑΣ ΡΟΔΟΥ "ΚΑΜΑΡΙ"





ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΤΙΔΑΣ                                                        Παστίδα 19-09-2012

                  «ΚΑΜΑΡΙ»                                                                                        
Ταχ.Δ/νση : Δ.Δ. ΠΑΣΤΙΔΑΣ
          ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ                                                        
                  Τ.Κ. 85101  
                     ΡΟΔΟΣ
ΠΛΗΡ.:ΠΑΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αντιπρόεδρος-
Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων)
ΤΗΛ.:6944780758
ΣΙΑΛΟΥΠ ΙΩΣΗΦ (Πρόεδρος)
ΤΗΛ.: 6946908735                                                                                
ΤΗΛ & FAX:2241009002                                                                                                                    
www.kamari-pastida.gr                                               
kamaripast@yahoo.gr                                                           
                                                                                                                    


Ένας νέος Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Παστίδα Ρόδου το 2007 από νέους-νέες και όσους αισθάνονται έτσι, με σκοπό την Πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού και ακούει στο όνομα «ΚΑΜΑΡΙ».
Ας μάθετε όμως κάποια ιστορικά στοιχεία για την Παστίδα που προέρχονται από τον Θεοφάνη Μπογιάννο «Ξενάγηση στα χωριά της Ρόδου με γνώση και αγάπη για το λαό μας» και πως φτάσαμε στην γέννηση αυτού του Συλλόγου:
Η Παστίδα είναι μια σελίδα της Ροδιακής Ιστορίας, ένα κομμάτι της Μεγάλης Ελλάδος στο οποίο άνθισε ο Ελληνικός πολιτισμός εδώ και 3000 χρόνια. Οι κάτοικοι μιλούσαν Ελληνικά και δημιούργησαν κοινωνικά, κάτω από πολλούς αλλόθρησκους εχθρούς της Ανατολής και της Δύσης. Σε δίσεκτα και ομιχλώδη χρόνια, κράτησαν ψηλά και ακμαία την Ελληνική φρόνηση και τον Ροδιακό πολιτισμό. Αυτή η στάση και αντίσταση των κατοίκων, οδήγησε γύρω στο 1522 τους Φράγκους να αποδώσουν στα Λατινικά το όνομα του ιστορικού αυτού χωριού ως BASTIDA, που στα Ελληνικά σημαίνει «φρούριο».
Στα χρόνια που ακολούθησαν, όσοι μελετητές και συγγραφείς περιηγητές πέρασαν από τα χωριά μας, μίλησαν για τον ακραιφνή Ελληνικό λαό και πολιτισμό της Παστίδας. Το 1854 ο Γάλλος περιηγητής Βίκτωρ Γκερέν γράφει για το ωραίο και ιστορικό χωριό Παστίδα «Είκοσι πέντε λεπτά πιο πέρα, προς βορρά, βρίσκεται το μικρό χωριό Παστίδα, που αποτελείται από είκοσι περίπου σπίτια. Είναι στη μέση μιας πεδιάδας και η πεδιάδα αυτή ονομάζεται Καμάρι». Σύμφωνα με τον Γκερέν, το Καμάρι σε συνδυασμό με την δραστηριότητα των κατοίκων του, αποτέλεσε το προπύργιο της μεγάλης εξέλιξης και άνθισης που συναντά ως σήμερα το χωριό μας.
Ως βάση ανάπτυξης λοιπόν, το Καμάρι προσφέρει το όνομα του σε ένα νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο που ως αφετηρία του έχει την αναβίωση αλλά και την ενίσχυση μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις του Φθινοπώρου, του Χειμώνα αλλά και εκείνες της Άνοιξης που αναβίωναν όχι μόνο τα έθιμα και την παράδοση μας αλλά έδιναν ζωή στο χωριό μας. Σε μια προσπάθεια απαρίθμησης των παλαιοτέρων δραστηριοτήτων που πλαισίωναν τις παραπάνω εκδηλώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά την πολιτιστική κίνηση της Άνοιξης που γινόταν με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, της περιόδου των Χριστουγέννων, την αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου με Ρωμαίους στρατιώτες και λαμπαδηφόρους Ιουδαίους τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, της ημέρας της γυναίκας, του Φθινοπώρου στον εορτασμό της  επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της Άνοιξης με τη συμμετοχή στα ανθεστήρια όπου η Παστίδα πήρε δύο συνεχόμενες χρονιές το 2ο και το 1ο βραβείο και το αποκορύφωμα της πολιτιστικής δραστηριότητας με το δεκαήμερο φεστιβάλ που ξεκινούσε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου. Εκδηλώσεις που πλαισιώνονταν από χορωδία, δημοτικούς και λαϊκούς χορούς, εκθέσεις χειροτεχνίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές, φιλοξενία άλλων πολιτιστικών συλλόγων, δεντροφυτεύσεις, ενημερώσεις για κοινωνικά θέματα από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Έχοντας ως κινητήρια δύναμη τόσο το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν όσο και τις ικανότητες και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Παστίδας για το ίδιο το χωριό, ξεκινήσαμε από το 2007 με αγάπη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια αυτή την προσπάθεια που θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων και ενεργής επανένταξης στον πολιτιστικό χώρο με απώτερο σκοπό την προβολή και καθιέρωση του χωριού μας σε όλα τα επίπεδα.
Από τότε και κάθε χρόνο το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας έχει γίνει πλέον θεσμός και η Παστίδα γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο ετήσιος προγραμματισμός των εκδηλώσεων που θα (ή έχει) πραγματοποιήσει ο     Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» για το 2012, έχει ως εξής :
            1. Κοπή Βασιλόπιτας
2. Αποκριές & Καθαρή Δευτέρα
3. Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (7/3)
4. Εθνική Εορτή (25/3)
5. Πάσχα (Αναπαράσταση των Παθών την Μεγάλη Εβδομάδα)
6. Πρωτομαγιά (Τραγούδι του Μάη)
7. Παραμονή Γενεθλίου Ιωάννου Προδρόμου (23/6 – Κάψιμο Στεφανιών)
8. Πρώτη Εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας)
11. Εορτή Πολιούχου Παστίδας Αγ.Νικολάου (6/12)
12. Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά (διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις)

Το Δ.Σ. :
Πρόεδρος : Σιαλούπ Ιωσήφ
Αντιπρόεδρος : Πάττας Γεώργιος
Γραμματέας : Αυγενικού Αλέξανδρος
Ταμίας : Κυγάη Παρασκευή
Μέλος : Σαλακενός Σταύρος

            Οι φίλοι που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.kamari-pastida.gr διαβάζοντας τα δελτία τύπου-ανακοινώσεις και βλέποντας φωτογραφίες ή video απ’όλες τις εκδηλώσεις μας & στο Facebook (Καμάρι Πολ.Συλ.Παστίδας Ρόδου).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου