Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ (ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ)



ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:14 - 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΣΑΠΦΟΥΣ & ΚΑΛΥΨΟΥΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΦΙΛΕΣ & ΦΙΛΟΙ,
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ορθότερη προσέγγιση των μουσικοχορευτικών ρεπερτορίων των διαφόρων περιοχών της επικράτειας, τόσο στη μορφολογική τους διάσταση, όσο και στη μεθοδολογία της διδασκαλίας τους, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ "ΒΑΚΧΑΙ", με υπεύθυνο συντονισμού τον κο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΤΑΚΗ, Εκπαιδευτικό Α'ΒΑΘΜΙΑΣ - Μ.Π.Σ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ του Ε.Κ.Π.Α., έχει την τιμή να προσκαλέσει τον καθηγητή Φ.Α. και Υ/Δ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. κο ΔΗΜΟ Ι. ΠΡΑΝΤΣΙΔΗ από το Αιγίνιο Πιερίας, ο οποίος θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράδοση της Αν. Ρωμυλίας (Β. Θράκης).
Στη διήμερη αυτή εισήγηση - διδασκαλία, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλλιθέα Αττικής (Σαπφούς & Καλυψούς), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε χορευτικά το ρεπερτόριο του βόρειου τμήματος της ενιαίας πολιτισμικά Θράκης, όπως είναι γνωστή με τον όρο Ανατολική Ρωμυλία. Θα αναδείξουμε τις σχέσεις αλλά και τις μικροδιαφορές από τόπο σε τόπο, όπως αυτές διαμορφώνονται στην μουσικοχορευτική παράδοση των χωριών της περιοχής.
Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν εν συντομία ιστορικά λαογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής της Βόρειας Θράκης.
Στο δεύτερο μέρος, θα διδαχθούν χοροί από το βασικό χορευτικό ρεπερτόριο της Ανατολικής Ρωμυλίας των δυο μεγάλων ομάδων χωριών, των περιοχών του Καβακλί και της Μαύρης Θάλασσας. Θα παρουσιαστούν οι χοροί: Ζωναράδικος και οι παραλλαγές του (Ορθός ή Ντούζκους, Τσέστος ή Στον τόπο, Τραμπανιστός), Παϊτούσκα, στις Τρεις (ή Σ’ τρεις ή Τρία ή Τρεις φορές) και τα συγγενικά μοτίβα (Τροΐρου, Ζερβός, Ζίγκλο), Μπογδάνος, Μηλλίσσω, Συγκαθιστός & Καλλινίτικος, Τρεμουλιαστός, Κυνηγητός, Σφαρλής.

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Παρακαλούνται όσες φίλες και φίλοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν υποχρεωτικά με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης κο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΤΑΚΗ, στα τηλ.: 6977717567 & 6937474550, προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου